Hoppa till huvudinnehåll

Grön personalrestaurang nominerad till Matpriset

Millum är stolt sponsor av Matpriset för femte året i rad. Ännu en gång vill vi betona att stora kök har en stor påverkan på miljön och att vi måste heja på de som är bäst i klassen på detta.

Av: Sofie Vatle 02.05.2024 12:18

FIlip Cieslik-Sodexo1.png

Filip Cieslik är en av dem. Sodexo-personalrestaurangen i Tromsø, med Filip som personalrestaurangchef, är en av de nominerade i kategorin Årets storkök.

Vi har haft en prat med Filip om hans tankar kring Matpriset och att driva en grön personalrestaurang.

Det är en ära att bli nominerad till detta pris, och jag är så glad. Det är som en dröm som går i uppfyllelse!

Filip Cieslik

Personalrestaurangchef

På frågan om vilka hållbara åtgärder de vidtar i personalrestaurangen, nämner Filip bland annat Sodexos hållbarhetsmål som en viktig del.

Jag följer Sodexos mål att inte ha mer än 30 g matsvinn per gäst. Det lilla matsvinnet som blir kvar, komposterar vi och ger till de anställda på kontoret. Dessutom odlar jag egna örter och använder ekologisk och närproducerad mat, inklusive fisk och skaldjur.

Filip Cieslik

Filip fokuserar mycket på CO2 och beräknar klimatavtryck för alla sina rätter. Under det senaste året har han haft ett CO2-avtryck på cirka 0,5 kg per rätt, medan en genomsnittlig måltid i Norge ligger på 1,7 kg. Personalrestaurangen har också samarbetat med Grön framtid de senaste två åren, vilket innebär att de måste servera vegetarisk mat två gånger i veckan och alltid erbjuda ett vegetariskt alternativ till gästerna.

Sodexo är en av personalrestaurangkedjorna som använder Millum som sitt inköpssystem genom samarbetet med medlemsorganisationen Nores, och Millum är därför extra stolta över denna nominering. Millum arbetar för att hjälpa branschen att nå sina hållbarhetsmål, och i systemet finns också funktioner för CO2-beräkning samt en app för registrering av matsvinn.

Filip berättar att han använder systemet både för dagliga uppgifter och som inspirationskälla.

Jag använder Millum för beställningar och inventering samt för att få nya idéer genom att hitta produkter i produktkataloger som jag kan använda i mina maträtter. Millum hjälper mig att hitta hållbar mat på ett enklare sätt.

Filip Cieslik

Personalrestaurangchefen berättar vidare att responsen från gästerna har varit något varierande, men mestadels positiv, sedan de började med en grönare profil i personalrestaurangen.

Vissa gäster har varit lite skeptiska, men andra har varit mycket entusiastiska. Överlag har vi fått bra feedback från de flesta.

Filip Cieslik

Både Millum och Filip hoppas att Matpriset kan inspirera andra kockar att driva mer hållbart. Förutom de verktyg och åtgärder som har nämnts tror Filip att mycket handlar om vilja och kreativitet.

Det är enklare än du tror. Jag vet att det kan verka skrämmande, men det krävs inte mycket forskning för att hitta oändligt med inspiration för hållbar och grön mat på internet. Om du kombinerar detta med dina kockkunskaper kommer du att laga fantastisk mat med nya recept!

Filip Cieslik