Studentkårerna i Norge tar proaktiva steg mot hållbarhet: Använder Millums CO2-kalkylator och funktionen för matsvinn
Norges studentkårer har nyligen förstärkt sitt engagemang för att minska sin klimatpåverkan och bekämpa matsvinn. Som långvarig användare av Millums inköpssystem har de nu tagit initiativ till att använda både deras CO2-kalkylator och funktion för matsvinn. Detta är ett positivt steg mot hållbar praxis och Millum är entusiastiska över att kunna stödja alla studentkårer i Norge genom att erbjuda mer miljövänlig mat till studenter över hela landet.
CO2-kalkylator för att möta den ökande efterfrågan i branschen och bland studenter
Ökad efterfrågan på CO2-märkning från både branschen och studenterna motiverade studentkårerna i Norge att agera. Att hantera utmaningen med att beräkna klimatpåverkan för all mat de serverade visade sig dock vara en komplex uppgift. Lösningen blev att använda en tilläggstjänst i deras inköpssystem, Millum. Med hjälp av Millums CO2-kalkylator har de nu tillgång till klimatpåverkan för alla produkter som används i restaurangerna.
CO2-kalkylatorn hjälper oss att fatta medvetna, informerade och hållbara val vid menyplanering. Det är tillfredsställande att gå från att tro till att veta den faktiska klimatpåverkan våra rätter har. Klimatmärkning av maten är något studenterna uppskattar och som har kommit för att stanna. Konceptansvarig på SiO Mat och DryckSverre Solhaug Gulliksen
Millum samarbetar både med Klimato och RISE (Research Institutes of Sweden), Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, för att ha fler pålitliga databaser att välja mellan för att hämta klimatdata till CO2-kalkylatorn. Detta görs med syftet att kunna erbjuda kunderna en mångfald av pålitliga källor att välja mellan.
Ökat fokus på att minska matsvinn
Förutom att märka produkterna med rätt CO2-avtryck identifierade studentkårerna behovet av att minska matsvinn som en central del av deras hållbarhetsinitiativ. Millums inköpssystem erbjöd också en praktisk lösning för att hantera denna utmaning. Studentkårerna beslutade därför att använda Millums funktion för matsvinn för snabb och enkel registrering av överskottsmat vid universiteten.
Vi använder matsvinnmodulen med egen app eftersom den är enkel att använda i ett system vi redan känner till. Intuitiv och lättanvänd samtidigt som det är enkelt att hitta data. Ämnes- och konceptutvecklare inom Sammen Mat & DrikkeYngve Lid Iversen
Inköp, inventering, CO2-kalkylator och funktion för matsvinn - allt samlat på ett ställe
Förutom att erbjuda flera nödvändiga verktyg där flera också har tillhörande app valde studentkårerna Millum även på grund av den praktiska fördelen med att ha allt samlat i ett system lättillgängligt med endast en inloggning.
Studentkårerna använde redan Millums modul för inventering som ett effektivt verktyg för att uppnå kontroll över varulagret och köksbudgeten, och därmed minska matsvinn genom effektiv cirkulation av varor. Att ha alla hållbara verktyg samlade på ett ställe, tillsammans med andra användbara funktioner, ansågs vara en betydande fördel.
Vi valde Millums CO2-kalkylator för att slippa ha flera system att förhålla oss till. Det är fantastiskt att denna tilläggsfunktion har kommit.Sverre Solhaug Gulliksen