Hoppa till huvudinnehåll

Hållbara inköp inom offentlig sektor

Allt fler uppdragsgivare ställer hårdare krav på sina leverantörer när det gäller hållbara inköp av mat och dryck. Det beror både på etiska aspekter och på att lagstiftningen ställer tydliga krav på uppdragsgivarna. Millum levererar redan ett inköpssystem som möjliggör hållbara val och inköp i den privata storköksbranschen. Nu vill vi göra samma sak för offentlig sektor.

Av: Mathilde Jelen Danielsen 04.05.2022 07:48

kvinne i drivhus

Inköpssystemets betydelse för hållbara val

Ett inköpssystem kan bidra till hållbara inköp på många olika sätt.  Även om systemet har till huvuduppgift att underlätta handel som en neutral part, oberoende av vilka avtal som ingås mellan inköpare och leverantör, kan det även möjliggöra en mer hållbar drift. Både genom att tillhandahålla funktioner som förenklar rutinerna, och information som gör det lättare att fatta hållbara beslut. 

Den norska Anskaffelsesloven (§5) förtydligar behovet av ett inköpssystem som tar hänsyn till miljön. Fritt översatt fastslår lagtexten att ”statliga, regionala och kommunala myndigheter och offentligrättsliga organ ska inrätta sina inköpsrutiner så att de bidrar till att reducera skadlig miljöpåverkan, och främja miljövänliga lösningar där detta är relevant”. Motsvarande lagstiftning i Sverige, är Lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU), och Transparentlag.

Märkning av inköpsvaror

En av de åtgärder som är viktiga för att uppnå grönare inköp är att ha effektiva märkningar i inköpssystemet. I DFØ:s (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) vägledning nämns märkning som ett av huvudkriterierna för grönare inköp. I storköksbranschen gäller detta bland annat för engångsförpackningar. I Millums system kan leverantörerna enkelt lägga till aktuella märkningar, så att inköpare kan filtrera och välja utifrån dem. 

Leverantörerna kan även komplettera sina varukataloger med annan tilläggsinformation om produkten. Detta kan göras både centralt och lokalt, och distribueras till alla storkök inom en koncern.  

Beräkning av matsvinn och koldioxidberäkning 

Utöver märkning nämner DFØ även reducering av matsvinn som en förutsättning för en mer miljövänlig bransch. Fritt översatt skriver de följande: ”Att reducera matsvinn är den viktigaste klimatåtgärd en uppdragsgivare kan genomföra. Över 80 % av klimatavtrycket från livsmedel uppstår i produktionsfasen. Genom att reducera matsvinn reduceras avtrycket från samtliga matvaror.”

Millum levererar en egen funktion för beräkning av matsvinn. Funktionen ger köksanställda möjlighet att registrera matsvinn löpande, på alla enheter de använder i köket. De kan registrera matsvinn totalt eller på upp till fem områden, och rapportera utifrån detta. Följden blir att de som driver köket får större kontroll över matsvinnet, och lättare kan se vilka områden som måste förbättras. Funktionen har testats av flera stora hotell- och restaurangkedjor och tillämpas nu på fast basis av flera av dem. 

Millum levererar även en funktion för beräkning av koldioxidavtryck för matvaror. Den gör det enkelt att planera menyer med recept som har så lågt klimatavtryck som möjligt. 

Lokala leverantörer 

Att inköpare i högre grad köper lokala och säsongsbaserade matvaror är också en viktig åtgärd, något som bland annat forskningsprojektet ”Kjøp bærekraftig” (”Köp hållbart”) poängterar. Forskare från DFØ, OsloMet och UiO ska hjälpa offentliga organisationer att köpa mat och cateringtjänster på ett mer hållbart sätt. 

Även om Millum inte har någon påverkan på uppdragsgivarnas val av leverantör erbjuder vi en säljkanal för små leverantörer som annars kanske inte hade haft den här möjligheten. På det sättet får de samma ställning som alla andra leverantörer i inköpssystemet. 

Allt detta är exempel på hur ett inköpssystem kan göra det lättare för inköparna att uppfylla miljökraven. 

Processerna är komplexa inom offentlig sektor, men Millum hoppas att beslutsfattarna snart ska inse att allt talar för att använda ett inköpssystem som bidrar till både hållbar och lönsam drift. 
___________________________________________